Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świąteczna babka cytrynowa

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 sztuk
cukier puder 12 dag
mąka tortowa 2,5 szklanki
cukier 1 i 1/3 szklanki
margaryna 1 kostka
cytryna 1 sztuka
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
sok z jednej cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczna babka cytrynowa

Do miski wbić jajka i cukier. Utrzeć na puszysto. Rozpuścić margarynę. Odstawić na chwilę by była letnia. Wlać do masy z jajek i cukru. Ubić. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Z cytryny wyrobić sok, dodać do masy, ucierać dalej. Na tarce zetrzeć skórkę z cytryny. Nadal ucierać. Tak utartą masę przełożyć do formy na babkę. Piec w 180 st. ok. 50-55 minut. Gdy się upiecze, wyjąć, ostudzić. Zrobić lukier z soku z cytryny i cukru pudru. Polać po babce. Czekać aż zrobi się twardy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jerry1 30.05.2012 11:15
super
pioge7 15.04.2012 08:52
uwielbiam taką babkę :D
ziutula
ziutula 13.04.2012 10:54
smaczna babka ..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak