Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

wiejska szynka wędzona

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso od szynki kulki
SOLANKA:
przyprawa kucharek w płynie
woda
siatka do wędzenia
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: wiejska szynka wędzona

w dużym naczyniu przygotować solankę wlać wodę wsypać sól peklową i wlać przyprawę w płynie włożyć całe surowe jajko ze skorupką i jeśli wypłynie na wierzch tzn.że solanka jest dość słona wkładamy do niej mięso przyciskamy czymś ciężkim aby mięso było całe zanurzone i odstawiamy na ok.tydzień w chłodne i ciemne miejsce chyba że mamy ją naszpikowaną szprycą to wtedy wystarczą 4 dni moczenia po tym czasie wyjmujemy mięso z solanki obsuszamy i wkładamy ja do siatki wieszamy na kijach na których będziemy wędzić i zostawiamy na jedną dobę w ciepłym miejscu aby szynki obeschły następnego dnia rozpalamy w wędzarni ogień jak się rozpali to zasypujemy trocinami od drzewa liściastego tak aby powstał dym wieszamy na kijach szynki i wędzimy na brązowy kolor,wyjąć zdjąć siatkę i smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 20.12.2013 06:53
uwielbiam taką
IKrakowianka 29.10.2013 18:36
wygląda przepysznie
Wafelek2601 03.05.2013 23:19
Super, moje smaki
Bernadeta1 30.11.2012 00:26
super taka szyneczka na zbliżające się święta
dianix 29.09.2012 20:01
taka zjesc to niebo w buzi, zeby nie powiedziec w gębie
Wacław 29.05.2012 10:24
po prostu pycha !
MAR3STA 14.04.2012 15:15
uwielbiam taką szyneczkę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak