Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klopsiki mielone w sosie curry

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone 500 g
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyż.
cebulka 1 szt.
jajko 1 szt.
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
Papryka słodka mielona Prymat 1 szczypta
oliwa 1 łyż.
SOS CURRY 1 słoik
por 1/3 szt.
ryż 300 g
szczypiorek 1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: Klopsiki mielone w sosie curry

Ryż gotuję w lekko osolonej wodzie. Robię pulpeciki. Mięso mielę. Cebulkę kroję w drobną kostkę i szklę na patelni na łyżce oliwy. Dodaję do zmielonego mięsa. Do masy dodaję jajko, bułkę tartą, doprawiam do smaku solą, pieprzem i odrobiną słodkiej oraz ostrej papryki. Dobrze mieszam składniki. Formuję małe pulpeciki wielkości dużego orzecha włoskiego. Następnie podsmażam klopsiki na rozgrzanym oleju na patelni przez 10 minut, aż się zarumienią i będą prawie usmażone w środku. Dodaję wtedy sos curry i gotuję na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut, aż klopsiki będą ugotowane. Jeśli sos za bardzo zgęstnieje, dodać kilka łyżek wody. Podaję danie przybrane kawałkami pora z ugotowanym ryżem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bami 09.08.2012 23:51
Z chęcią bym spróbowała :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak