Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Owsianka bakaliowa z jabłkami i cynamonem

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 1,3 szkl.
płatki owsiane 1/2 szkl.
miód 1 łyż.
rodzynki 1 garść
morele suszone 3 szt.
śliwki suszone 3 szt.
jabłko 1 szt.
cynamon 1/2 łyżecz.

Przepis i sposób przygotowania na: Owsianka bakaliowa z jabłkami i cynamonem

Do rondla wlewam mleko i wsypuję płatki owsiane. Włączam palnik i gotuję owsiankę na niewielkim ogniu. Gotuję kilka minut bez przykrycia, aż do zgęstnienia. Często mieszam owsiankę w czasie gotowania, tak aby nie przypaliła się ani nie przywarła do dna rondelka. Dodaję do owsianki jedno obrane i starte na dużych oczkach jarzynowej tarki jabłko, mieszam. Dodaję także rodzynki i pokrojone morele a także pokrojone suszone śliwki. Doprawiam owsiankę do smaku miodem i zmielonym cynamonem. Gotową owsiankę przekładam na talerze lub do miseczki i od razu podaję.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak