Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polski bigos

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 2 kg
grzyby suszone 100 g
śliwki suszone 50 g
wino czerwone wytrawne 100 ml
boczek wędzony 200 g
wieprzowina 600 g
smalec 2 łyż.
kiełbasa 300 g
przecier pomidorowy 2 łyż.
majeranek 1 łyżecz.
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt.
Ziele angielskie całe Prymat 5 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Polski bigos

Kapustę przepłukać, odcisnąć, posiekać i ugotować z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych. Umyte mięso i grzyby obsmażyć na smalcu, pokroić i dusić. Pokrojony w kostkę boczek wędzony po obsmażeniu połączyć z pokrojoną w kostkę kiełbasą, smażyć jeszcze przez chwilę. Gdy mięso będzie miękkie, połączyć je z boczkiem i kiełbasą. Dodać wszystko do ugotowanej kapusty. Wymieszać, dodać śliwki wcześniej namoczone i wino czerwone.Do smaku dodać musztardę, przecier pomidorowy, sol, pieprz i majeranek. Dusić na małym ogniu, nie przykrywając garnka, aby bigos nieco odparował. Przygotować 2-3 dni przed podaniem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak