Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyzy z mięsem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki surowe 0.5 kg
ziemniaki gotowane 0.5 kg
mielona wieprzowina 0.5 kg
cebula 1 szt
żółtko jajek 1 szt
mąka ziemniaczana 1 łyżka
sól, pieprz do smaku
bulion 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Pyzy z mięsem

Po starciu ziemniaków odstaw je na 10-15 minut, by odstała się skrobia, którą po zlaniu soku dodajemy do ziemniaków. Zamiast tego można dodać łyżkę mąki ziemniaczanej. Dodaj żółtka i wszystko razem wymieszaj.
Następnie robimy farsz: podsmaż cebulę, wymieszaj z mieloną wieprzowiną i dodaj bulion z drobiu, bułkę tartą i przypraw pieprzem ziołowym i czarnym, ewentualnie solą do smaku.
Ciasto wyrób, odrywaj po kawałku, nadziewaj farszem i formuj okrągłe kluski wielkości dłoni. Po sformowaniu kartaczy podsypuj ciasto mąką pszenną. Gotuj 20 minut w osolonej wodzie z majerankiem. Już na talerzu polewaj cebulką smażoną na maśle.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 27.01.2016 13:29
dawno nie jadłam, chyba jutro zrobię
Kejti 01.03.2014 20:48
Pyszności,dawno nie robiłam :-)
Lidzia 21.02.2014 09:41
Pyszności. Sama rzadko robię, ale pamiętam te, które robiła moja mama i babcia.
Gosia20 13.09.2012 12:19
super obiadek mniam mniam
Stenka 21.08.2012 20:59
Pracochłonne ale waro od czasu do czasu zrobić

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak