Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łopatka faszerowana Eli

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 1.5 kg
olej roślinny 6 łyżek
sos sojowy 5 łyżek
sos chiński 2 łyżki
Grill przyprawa ziołowa Prymat 2 łyżki
szpinak mrożony 450 g
ser feta 150 g
rękaw foliowy do piekarnika
Czosnek suszony Prymat 1 łyżka
Czosnek suszony Prymat 1/2 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
rokpol 150 g

Przepis i sposób przygotowania na: Łopatka faszerowana Eli

Łopatkę rozkroić tak,żeby powstał prostokątny płat i rozbić tłuczkiem do mięsa.Składniki marynaty włożyć do słoika,zakręcić i potrząsać,aż zrobi się emulsja.Zalać mięso marynatą i włożyć do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).Szpinak włożyć do rondla i odparować (woda musi całkowicie wyparować) i ostudzić.Ser pleśniowy rozdrobnoć,dodać do szpinaku.Dodać czosnek,pieprz i wymieszać.Ser feta pokroić w kostkę.mięso wyjąć z marynaty,osuszyć ręcznikiem papierowym.Rozłożyć płat mięsa,posmarować szpinakiem (zostawiając z jednego dłuższego boku wolny pasek),posypać kostkami fety,ciasno zwinąć(od posmarowanego dłuższego boku) i związać nicią kuchenną.Mieso włożyć do rękawa i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 1.5 godziny.20 minut przed końcem pieczenia rozciąć folię,żeby mięso się przyrumieniło.Wyjąć roladę z piekarnika i odstawić do przestygnięcia.Przed podaniem pokroić w plastry.Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa111 23.06.2011 19:30
wygląda bardzo smakowicie
oliwkowa
oliwkowa 17.02.2011 21:52
Uwielbiam ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak