Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz Wielkanocny z chrzanem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

chrzan 3 sztuki
buraki czerwone 1 kg
jaja 8 sztuk
łopatka bez kości 1 kg
śmietana 18-procentowa 400 ml
kiełbasa zwyczajna 30 dag
kiełbasa biała parzona 0,5 kg
sól do smaku
woda 5 l
pietruszka 1 sztuka
marchew 1 sztuka
seler 0,5 sztuki
mąka 1 łyżka
por 1/4 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz Wielkanocny z chrzanem

Buraki obrać, pokroić w ćwiartki i zalać zimną wodą na 3 tygodnie przed świętami, żeby kisły w słoju zakręconym. Włoszczyznę obrać, umyć i zetrzeć na tarce. Chrzan obrać, zeskrobać i umyć, następnie utrzeć z niego drobne wiórki i sparzyć go wrzątkiem 2 razy. Mięso ugotować, wyjąć na talerz pokroić w kostkę. Obie kiełbasy pokroić w kostkę. Do wywaru dodać sparzony chrzan, mięso, kiełbasę i włoszczyznę i gotować przez pół godziny na małym ogniu. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Śmietanę wymieszać z mąką i dodać do garnka. Jajka ugotować na twardo, pokroić w kostkę i dodać do zupy. Kwas z buraków dodać do garnka. Razem wszystko zagotować na małym ogniu przez 5 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak