Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik na zimno - jabłkowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 1 kostka
jajko 4 szt
sok jabłkowy 1 litr
jabłka 1,5 kg
biszkopty okrągłe
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 duża
galaretka cytrynowa 2 op.
cukier puder do smaku
twaróg 750 (półtłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na zimno - jabłkowy

Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne - 2/3 pokroić drobno, włożyć do garnka i wlać pół szklanki soku z jabłek.
Nakryć i rozgotować - odparować nadmiar płynu.
Resztę jabłek pokroić w cząstki i ugotować w wodzie z cukrem, jak kompot, ale nie rozgotować jabłek! Ostudzić.
Namoczyć żelatynę w pół szklanki soku z jabłek i odstawić, aby spęczniała.
Twaróg przełożyć do malaksera, dodać całe jajka i stopione masło.
Zmiksować na jednolitą masę, dosłodzić i dodać mus z jabłek.
Ponownie zmiksować.
Zagotować 1 szklankę soku jabłkowego i rozpuścić w nim spęczniałą żelatynę.
Przestudzić, wlać do masy serowo-jabłkowej i zmiksować.
Masę sernikową wylać do naczynia wyłożonego biszkoptami.
Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Kiedy zacznie tężeć, ułożyć na wierzchu dobrze osączone cząstki jabłek.
Pozostały sok jabłkowy zagotować z odcedzonym kompotem - powinno być 800ml płynu. Rozpuścić w nim galaretkę cytrynową.
Odstawić do ostygnięcia.
Kiedy zacznie tężeć, wylać na sernik i ponownie wstawić do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorotka0000025 07.08.2012 14:28
ciekawy przepis
Habibi 13.04.2012 00:14
Serdecznie zapraszam do przejrzenia moich przepisów i zapoznania z moimi pomysłami na bardzo różnorodne dania :) *** Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak