Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Salsa z pomidorów i ogórków

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórek 1 szt.
pomidor 3 szt.
cebula czerwona 1 szt.
szczypiorek 1/2 pęczka
cytryny 1 szt.
czosnek 3 ząbki
oliwa 3 łyż.

Przepis i sposób przygotowania na: Salsa z pomidorów i ogórków

Ogórek myje, osuszam i kroję wzdłuż na pół. Łyżeczką wydłubuje pestki. Ogórek, wraz ze skórką, kroję w drobną kostkę. Pomidory zanurzam na minutę we wrzątku, przelewam zimną wodą i pozbawiam skórki. Kroję poziomo na pół i łyżeczką usuwam pestki. Miąższ kroję w drobną kostkę. Czerwoną cebulę obieram i drobniutko siekam. Szczypiorek myje, osuszam i też drobno siekam. Mieszam razem ogórek, pomidory, cebulę i szczypiorek i odstawiam w chłodne miejsce. Cytryny szoruje w gorącej wodzie i wycieram. Z jednej cytryny ścinam nożykiem do cytrusów skórkę w cienkich paskach; z obu cytryn wyciskam sok. Czosnek obieram i drobniutko siekam. Mieszam skórkę i sok z cytryny z czosnkiem, dolewam 1/2 szklanki (125 ml) oliwy, dodaje trochę soli, pieprzu i cukru do smaku. Sos mieszam z warzywami, salaterkę przykrywam i trzymam przed podaniem co najmniej godzinę w lodówce.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak