Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowe ozdoby do ciast

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gorzka czekolada 0,5
biała czekolada 1/4
silikonowe foremki

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowe ozdoby do ciast

Kroki postępowania

1
Potrzebne nam są silikonowe formy do kostek lodów, najlepiej aby miały różne kształty - ja użyłam w kształcie serduszek i kwiatków. Czekoladę białą łamiemy na okienka, przekładamy do metalowej miseczki którą wkładamy do wrzątku i rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej.
Krok 1 - Czekoladowe ozdoby do ciast foto
2
Niewielką ilość białej czekolady wkładamy do zagłębienia w foremce w kształcie kawiatków ( to będzie nasz środek), kolejno rozpuszczamy w sposób analogiczny gorzką czekoladę i cienką warstwę wlewamy do obydwu rodzajów foremek.
Krok 2 - Czekoladowe ozdoby do ciast foto
3
Foremki wkładamy do zamrażalnika na 10 minut - po tym czasie można już wyciągać nasze czekoladki. Ich przygotowanie trwa mniej niż 20 minut:)
Krok 3 - Czekoladowe ozdoby do ciast foto
4
Kupne ozdoby czekoladowe są dość drogie, dlatego wykorzystaniem foremek na kostki lodu jest doskonałym pomysłem na przygotowanie własnych dekoracji.
Krok 4 - Czekoladowe ozdoby do ciast foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata106 02.08.2012 19:20
super
Beatris 12.04.2012 14:06
Proste i bardzo ładne.
BernadettaP 12.04.2012 13:26
Piękne !
stokrotka 12.04.2012 13:05
fajne
Justyna28 12.04.2012 12:23
ekstra:)
suzana 12.04.2012 11:30
rewelacyjne
dwa pokoje z kuchnią 12.04.2012 10:59
FAJNE!!
owocówka 12.04.2012 09:55
dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak