Kogut w cieście drożdżowym faszerowany kurczakiem i warzywami

Kogut w cieście drożdżowym faszerowany kurczakiem i warzywami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    500 g
  • mleko

    200 ml
  • margaryna

    100 g
  • drożdże

    25 g
  • jajko

    1 szt.
  • cukier

    1 łyżecz.
  • sól

    1 łyżecz.
  • pierś z kurczaka

    1 szt.
  • olej

    2 łyż.
  • Przyprawa do drobiu

    1 łyżecz.
  • pieprz

    1 szczypta
  • jajko

    1 szt.
  • warzywa mrożone

    1 (na patelnię)
  • zioła prowansalskie

    1/2 łyżecz.
  • ser żółty

    100 (tarty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kogut w cieście drożdżowym faszerowany kurczakiem i warzywami
Ciasto: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać ciepłą, stopioną margarynę lub masło, resztę składników, wymieszać zagnieść, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 1 godz. do wyrośnięcia.
Farsz: Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżce tłuszczu, doprawić do smaku przyprawą do kurczaka, ziołami i pieprzem. Warzywa meksykańskie wyłożyć na patelnię z jedną łyżką oleju i smażyć ok. 8 minut, ostudzić. Do miski przełożyć usmażonego kurczaka, warzywa i starty ser żółty, dokładnie wymieszać.
Wyrośnięte ciasto podzielić na pół. Jedną część rozwałkować bezpośrednio na blasze wyłożonej papierem do pieczenia na kształt koła, wyciąć kształt koguta.
Krok 2 - Kogut w cieście drożdżowym faszerowany kurczakiem i warzywami
Nałożyć farsz i przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Odciąć nożem niepotrzebne skrawki ciasta.
Krok 3 - Kogut w cieście drożdżowym faszerowany kurczakiem i warzywami
Z odkrojonych części ciasta zrobić kogutowi skrzydło, ogon, grzebień, nóżki i głowę. Docisnąć ciasto widelcem wokół koguta. Za pomocą nożyczek ozdobić ogon, skrzydło i szyję kogucią. Całą powierzchnię ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem. Koguta wstawić do nagrzanego do 220*C piekarnika i piec 12 minut, po tym czasie obniżyć temperaturę do 180*C i piec kolejne 30 minut. Jeśli w czasie pieczenia wierzch ciasta zacznie się szybko rumienić - przykryć wierzch papierem do pieczenia.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

pestka

18.02.2017 10:23
Super danie !

Klausia

06.11.2016 22:07
Wygląda świetnie

Ada-Gaba

02.08.2016 13:34
wspaniały kogucik

Grazyna0211

15.03.2016 13:29
świetny kogut

KORAL

28.01.2016 20:09
Smaczny kogucik

MAR3STA

20.10.2015 20:44
śliczny kogut i bardzo apetyczny

Aleksandra/Olcia

21.08.2015 13:20
dzieło sztuki

Stenka

22.07.2015 15:20
super pomysł

Laila2786

10.07.2015 15:06
rewelacyjny ten kogucik

IZABELA29

06.10.2014 08:44
świetne wykonanie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat