Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chałka z rodzynkami

4.0
(23)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 5 szklanek
drożdże świeże 30 gram
jajko 3 sztuki
cukier 3 łyżki
miękkie masło 3 łyżki
sól 1/2 łyżeczki
rodzynki 100 gram
PONADTO: żółtko 1 sztuka
sezam 2 łyżki
woda 1 łyżeczka
woda 300 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Chałka z rodzynkami

Kroki postępowania

1
Rozcieram drożdże z łyżeczką cukru, dodaję łyżkę mąki i dwie łyżki letniej wody, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia.
Przesiewam mąkę do miski, dodaję gotowy rozczyn, roztrzepane jajka i sól. Wlewam letnią wodę z rozpuszczonym w niej cukrem i mieszam. Dodaję miękkie masło i całość dokładnie wyrabiam, aż do uzyskania jednolitego i elastycznego ciasta. Dodaję rodzynki i jeszcze przez chwilę zagniatam, aby rodzynki równomiernie wymieszały się z ciastem. Przekładam do oprószonej mąką miski. Nakrywam ją folią spożywczą i odstawiam w ciepłe miejsce, na około 1 i ½ godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte wykładam na obsypaną mąką stolnicę i jeszcze przez chwilę wyrabiam. Dzielę na dwie części, a każdą z nich na trzy części. Formuję sześć wałeczków jednakowej długości. Górne końce trzech wałeczków dokładnie sklejam i zaplatam jak warkocz.
Krok 1 - Chałka z rodzynkami foto
2
Następnie łączę ze sobą również dolne końce powstałej chałki. Oba końce chałki delikatnie podwijam pod jej spód i przenoszę ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Z trzema pozostałymi wałeczkami postępuję analogicznie.
Krok 2 - Chałka z rodzynkami foto
3
Chałki nakrywam lnianą ściereczką i odstawiam je do podrośnięcia.
Krok 3 - Chałka z rodzynkami foto
4
Wyrośnięte chałki smaruję żółtkiem roztrzepanym z wodą, jedną z nich posypuję sezamem i wstawiam do nagrzanego do 170°C piekarnika i piekę 30 minut. Gdyby zbyt mocno przypiekały się od góry można je nakryć arkuszem papieru do pieczenia.
Krok 4 - Chałka z rodzynkami foto
5
*z tej porcji można upiec jedną dużą chałkę lub dwie mniejsze.
Krok 5 - Chałka z rodzynkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

msmariusz 15.12.2015 23:43
smacznie , poproszę
ben-ka 06.01.2015 09:51
Gdyby tak można było się poczęstować..........
soovka 04.01.2015 18:46
Z masłem przepyszna!
erym 01.10.2014 15:14
posypka z sezamu? fajny pomysl
Alex_M 15.02.2014 17:49
pięknie wygląda :)
Ada-Gaba 27.09.2013 08:11
wyszła piękna
Sarenka 07.09.2013 07:13
Uwielbiam mięciutkie chałeczki :)
misia53 20.06.2013 21:02
pięknie upleciona wspaniała chała !
IlonaAlbertos 18.02.2013 15:25
Domowa chałka to coś, czego nie potrafię sobie odmówić. Twoja wygląda wspaniale.
Miki 28.06.2012 12:29
super
anemon 19.05.2012 22:49
Dziękuję i polecam.
Grazyna0211 18.05.2012 19:14
ależ rumiana i wyrośnięta super
barbara11561 17.04.2012 08:03
przepyszne:)
anemon 16.04.2012 10:41
Wszystkim dziękuję bardzo za miłe słowa, ben-ka myślę, że komu jak komu, ale Tobie szkolenie jest nie potrzebne. Wiem, bo przecież obserwuję Twoje przepisy.
ben-ka 15.04.2012 09:45
zapisuję się na szkolenie:}
caralajna 13.04.2012 14:48
bardzo lubię chałkę z samym masłem.. pięknie wyrosły..
Beatris 12.04.2012 14:08
Pięknie Ci wyszła.
Katarzyna87 12.04.2012 08:34
mniam
pioge7 12.04.2012 07:53
dobre
Anna146 12.04.2012 05:40
wygląda super
sylwia / sytofala 12.04.2012 00:08
taka chałka to zapach domu :)
Ewa6274879 11.04.2012 23:44
o tak - na ciepło z masełkiem :)
agnieszka137 11.04.2012 23:02
ale super!!! ja uwielbiam z masełkiem:)
stokrotka 11.04.2012 22:54
pyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak