Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ptysie

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 1/4 litr
sól 1 szczypta
masło 6 dag
mąka pszenna 15 dag
jaja 4 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Ptysie

W rondlu zagotować wodę z solą i maslem. Na wrzącą wodę wsypać mąkę i ciągle mieszając drewnianą lyzką, aby nie porobily się grudki, mieszać tak dlugo, aż ciasto uformuje sie w kulę odstającą od ścian rondla. Lekko przestudzić , dodawać po jednym jajku caly czas ucierając, aż ciasto stanie się gładkie i lśniące. Nagrzac piekarnik do 200 stopni, na wyłożoną pergaminem blachę wyciskać porcje ciasta. Piec 30 - 40 min. Po upieczeniu nadziewać dowolnym farszem słodkim lub slonym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

magduś83 09.08.2012 13:58
ale to naprawde proste, spróbuj mi wyszly takie kurczaki ale fajnie bo te robiłam akurat na wielkanoc, a takich ladnych okrągłych to też nie bardzo :) a może eklery z tego ciasta
dorotka0000025 09.08.2012 12:00
a ja nie umiem robic i podziwiam
jozefinach 14.06.2012 10:16
Pyszności.
Betka 10.05.2012 20:44
moje ulubione;))
magduś83 12.04.2012 21:13
dziękuję bardzo :)
treonina 12.04.2012 16:02
wyszły świetnie! mnie niestety tak ładnie jeszcze nigdy się nie upiekły
edi 12.04.2012 10:55
ale pyszności:)
Karolinka111 12.04.2012 00:18
wygladaja pysznie
foczka-ks 11.04.2012 23:17
super wyglądają
Robert10 11.04.2012 22:26
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak