Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Budyń czekoladowy z malinami

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 0,5 l
mąka pszenna 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyzka
kakao 1 łyzki
gorzka czekolada 70 g
cukier 3 łyżka
żółtko jajek 2 szt
masło 1 łyżki
Dodatki:
gorzka czekolada 4 kostki
mleko 1 łyzka
maliny świeże

Przepis i sposób przygotowania na: Budyń czekoladowy z malinami

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy.

Do miski wlewamy szklankę mleka sypiemy mąkę, kakao, cukier oraz żółtka.

Dodajemy także przestudzoną czekoladę.

Mieszamy tak dokładnie aby nie było grudek.

Resztę mleka zagotowujemy wraz z masłem.

Dolewamy zawartość miski i na najmniejszym ogniu cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką) doprowadzamy do zagotowania.

Gdy budyń ładnie zgęstnieje przelewamy go do miseczek.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z mlekiem.

Polewamy budyń i na wierzch kładziemy po kilka malin.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mati3 08.06.2012 20:03
pyszny:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak