Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki z niespodzianką Eli

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 2 kg
cebula biała 2 sztuki
czosnek 3 ząbki
jajko 3 sztuki
groszek konserwowy 1/2 puszki
szynka 200 g
sól do smaku
olej do smażenia
keczup pikantny według uznania
ser gouda 150 g

Przepis i sposób przygotowania na: Placki z niespodzianką Eli

Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach i odcisnąć sok.Cebulę zetrzeć,czosnek przecisnąć przez praskę.Groszek odlać,przepłukać wodą i odsączyć.Szynkę pokroć w drobną kostkę,ser zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.Do masy ziemniaczanej dodać cebulę,czosnek,groszek,szynkę,mąkę,jajka,sól,pieprz i wymieszać.Na patelni rozgrzać olej,nakładać łyżką masę ziemniaczaną formując placki i smażyć z jednej strony na rumiano,odwrócić na drugą stronę.Z wierzchu posypać serem i smażyć aż placki od spodu będą rumiane.Wyłożyć na talerz z papierowym ręcznikiem,do odsączenia z tłuszczu.Przełożyć na talerz i polać keczupem.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ZEWA 05.05.2011 11:51
smaczne
plocia 06.02.2011 14:51
a jakie smaczne
daria899 28.01.2011 02:18
dobre napewno
patusia 08.01.2011 22:25
Apetyczne :)
marzencia2007 30.09.2010 09:27
fajny przepis :)
wedith1 25.07.2010 20:23
Uwielbiam niespodzianki ;)
Przemek4 16.07.2010 13:13
super
rosik93 07.07.2010 00:56
znakomite

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak