Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pascha świąteczna

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 82% 1 kostka
śmietanka słodka 12% 1/2 litra
żółtko jajek 5-6 szt.
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 duża
cukier puder 1 szkl.
esencja waniliowa do smaku
skórka pomarańczowa w cukrze
rodzynki
płatki migdałowe
rum
żurawina
twaróg 1 (półtłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Pascha świąteczna

Rodzynki namoczyć w rumie.
Płatki migdałowe zrumienić na suchej patelni i ostudzić.
Twaróg zmiksować z żółtkami, stopionym masłem, esencją waniliową i cukrem pudrem.
Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody i odstawić na kilkanaście minut do spęcznienia.
Zagotować szklankę śmietany i rozpuścić w niej żelatynę.
Dolać resztę schłodzonej śmietany i wymieszać.
W międzyczasie posiekać orzechy, osączyć rodzynki - dodać płatki migdałowe, suszoną żurawinę i kandyzowaną skórkę pomarańczową.
Bakalie wymieszać z masą serową, a na końcu wlać śmietanę z rozpuszczoną żelatyną - dokładnie wymieszać.
Masą napełnić formę w kształcie babki i wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agiatis 08.05.2012 22:39
nigdy nie robiłam paschy, chyba będę musiala za to sie zabrać:)
ben-ka 05.05.2012 09:15
lubię paschę i robię na Wielkanoc ale mam trochę inny przepis.
Habibi 13.04.2012 00:13
Serdecznie zapraszam do przejrzenia moich przepisów i zapoznania z moimi pomysłami na bardzo różnorodne dania :) *** Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)
dwa pokoje z kuchnią 11.04.2012 19:23
jeszcze nigdy nie robiłam, kiedyś spróbuję :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak