Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Garus

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki suszone 300 g
mąka pszenna 1 łyż.
jabłka suszone 50 g
piernik 50 g
cynamon 1 łyż.
rodzynki 50 g
ziemniaki 60 dag
cukier 3 łyż.

Przepis i sposób przygotowania na: Garus

Ziemniaki obieram, myję i gotuję we wrzącej osolonej wodzie do miękkości. Umyte i namoczone suszone owoce gotuję do miękkości w tej samej wodzie, w której się moczyły wraz z rodzynkami. Wody wlewam tyle, aby owoce były przykryte. Miękkie owoce przecieram przez sito lub miksuję blenderem. Mieszam z wywarem własnym, dodaję rozkruszony piernik, cukier, cynamon do smaku, chwilę jeszcze gotuję, aż piernik rozmoczy się całkowicie. Potrawę zagęszczam niewielką ilością zawiesiny z mąki i wody, ponownie doprowadzam do zagotowania i zdejmuję z ognia. W czasie gotowania potrawę ciągle mieszam, aby nie przypaliła się. Ziemniaki po ugotowaniu odcedzam, przekładam do głębokiej salaterki, następnie zalewam je przygotowanym przecierem i podaję.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak