Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krokiety z mięsnym farszem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

naleśniki 10 szt.
mięso drobiowe 500 g
cebula 1 szt.
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
jajko 2 szt.
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Krokiety z mięsnym farszem

Przygotować farsz. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju. Mięso ugotować (może być z udek czy skrzydełek kurczęcych), obrać i zemleć w maszynce. Można dodać trochę obranej i ugotowanej włoszczyzny z rosołu i/lub pokrojone ugotowane grzyby. Mięso wymieszać z przyprawami i podsmażoną cebulą. Doprawić do smaku i ewentualnie dolać troszkę rosołu jeśli farsz jest za bardzo gęsty.
Na każdy naleśnik nałożyć łyżkę farszu, złożyć w kopertę. Zanurzyć każdego krokieta w roztrzepanym (doprawionym solą i pieprzem) jajku, następnie obtoczyć w bułce tartej. Kłaść na rozgrzany olej na patelnię. Smażyć na małym ogniu z obu stron na złoty kolor. Podawać gorące.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak