Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z wiśniami i korzenną nutą
4 jajka,
1/2 kost. margaryny,
3/4 szkl. cukru,
szkl. mąki,
budyń czekoladowy,
2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 szkl. mleka.
Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po 1 jajku. Dodać mąkę z proszkiem. Wsypać budyń oraz wlać mleko. Ciasto wylać na blaszkę. Piec 35-40 min w temp. 180st.
MASA WIŚNIOWA:
słoik wydrylowanych wiśni w zalewie (720 ml),
galaretka wiśniowa.
Wiśnie odsączyć. Sok połączyć ze szkl. wody, zagotować. Wsypać galaretkę i mieszać, aż się rozpuści. Wystudzić. Dodać wiśnie. Tężejące wyłożyć na ciasto.
ŚMIETANA:
1/2 l kremówki,
op. cukru waniliowego,
1/2 łyżeczki cynamonu,
1 1/2 łyżki żelatyny.
Śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szkl. gorącej wody. Ubijając, wlać żelatynę i wsypać cynamon. Wyłożyć na masę wiśniową. Na 3 godz. wstawić do lodówki.