Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt migdałowy z ananasem i mandarynkami

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
migdały 1 1/2 szklanki
jajko 4
mąka pszenna 3/4 szklanki
aromat migdałowy kilka kropli
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 3/4 szklanki
cukier wanilinowy 1 mały
olej 2 łyżki
ocet 1 łyżeczka
sól szczypta
PRZEKŁADKA ZE SKÓRKĄ POMARAŃCZ
białko 5
migdały 1/2 szklanki
cukier puder 5 łyżek
cukier kryształ 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
skórka pomarańczowa 90 g

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt migdałowy z ananasem i mandarynkami

Składniki na blachę o wymiarach 24x40 cm:
KREM:
5 żółtek
½ l mleka
1 mały cukier waniliowy
¾ szklanki cukru kryształu
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
kostka margaryny
puszka ananasów
PONADTO:
około 1 kg mandarynek
2 galaretki pomarańczowe rozpuszczone w 3 ½ szklanki gorącej wody

BISZKOPT: Białka ubijamy z cukrem, solą, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Żółtka rozbijamy widelcem z octem, łączymy z pianą, dodajemy migdały (rozdrobnione w blenderze), aromat, mąkę i delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy oleji również mieszamy delikatnie. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 20 minut. Pozostawiamy w piekarniku do ostygnięcia.
PRZEKŁADKA ZE SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ: Migdały delikatnie rozdrabniamy w blenderze. Białka ubijamy z cukrami, dodajemy pozostałe składniki, delikatnie mieszamy, wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 15 minut.
KREM: Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę. Mleko gotujemy z cukrem waniliowym, zalewamy nim ubite żółtka i gotujemy krem. Margarynę ucieramy, dodajemy do niej po łyżce ostudzonego kremu i ucieramy na puszystą masę. Ananas kroimy w kostkę, łączymy z kremem.
Połowę kremu wykładamy na upieczony biszkopt, przykrywamy przekładką ze skórką pomarańczową, na to dajemy pozostały krem. Mandarynki obieramy, dzielimy na cząstki, układamy na kremie z ananasami i polewamy tężejącą galaretką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Piotr 06.12.2023 08:56
Mleka 0,5l litra ,czy 1/2 szklanki mleka ?
Anna133 07.09.2013 21:20
wygląda cudnie
Katarzyna47 03.09.2012 15:00
Piękne
caralajna 22.06.2012 09:10
boski :)
olkaaa 20.04.2012 07:44
super
misia53 14.04.2012 12:21
super ciacho
agunesu 11.04.2012 16:55
smaczne
ben-ka 11.04.2012 16:28
to musi być pyszne ciasto.
zdzichu 11.04.2012 16:06
bardzo apetycznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak