Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczeń rzymska z jajkiem i warzywami pod serową pierzynką

4.0
(29)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone 500 gramów
jajko 3 sztuki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
cebula 1 sztuka
olej
groszek konserwowy 3 łyżki
papryka 1/4 sztuki
Kucharek przyprawa uniwersalna do smaku
natka pietruszki 1 pęczek
ser żółty 3 łyżki
serek śmietankowy 2 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń rzymska z jajkiem i warzywami pod serową pierzynką

Kroki postępowania

1
Mięso przełożyć do miski. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, groszek, podsmażoną cebulę, przyprawy, pokrojoną natkę pietruszki. Dodać białko 1 jajka. Wszystko wymieszać.
Krok 1 - Pieczeń rzymska z jajkiem i warzywami pod serową pierzynką foto
2

2 jajka ugotować na twardo. Część mięsa przełożyć do keksówki. Ułożyć ugotowane, obrane ze skorupki jajka. Dopełnić formę resztą mięsa. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.

Krok 2 - Pieczeń rzymska z jajkiem i warzywami pod serową pierzynką foto
3

Starty ser żółty wymieszaj z twarogiem i żółtkiem. Polej pieczeń po około 30 minutach pieczenia.

Krok 3 - Pieczeń rzymska z jajkiem i warzywami pod serową pierzynką foto
4

Piec jeszcze 30 minut. Ser na wierzchu powinien ładnie się zarumienić.

Krok 4 - Pieczeń rzymska z jajkiem i warzywami pod serową pierzynką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 01.09.2016 13:29
smaczne danie
Klausia 03.10.2015 09:23
jajo dodaję apetyczności
sylwia_mc1 25.09.2014 11:55
Świetne danie
ben-ka 04.05.2014 18:07
Apetyczne jedzonko:)
Ewelina38 21.02.2013 13:04
rewelacyjnie wygląda, i to jajeczko.... pycha :)
agnieszkalider 24.01.2013 14:51
rewelacyjna
pacpaw 15.12.2012 10:52
bardzo kolorowa wyszła ta pieczeń, rzekł bym wręcz jak nie pieczeń :o)
Beatris 09.08.2012 13:51
Bardzo apetycznie wygląda. Lubię pieczeń rzymską.
Renia1 13.04.2012 09:56
zapomniałam dopisać: do mięsa można dodać łyżkę MUSZTARDY
ziutula
ziutula 12.04.2012 07:28
lubię takie pieczenie do chlebka...
Sroczka 11.04.2012 20:53
Nie dodawałam jeszcze do pieczeni rzymskiej warzyw, ale bardzo mi się ten pomysł podoba.
motylwe 11.04.2012 16:06
Pięknie wygląda z tą "pierzynką"i na pewno super smakuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak