Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka czekoladowa z polewą

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 200 g
mąka pszenna 1 szkl.
cukier 1 szkl.
jajko 4 szt.
kakao 2 łyż.
czekolada gorzka 50 g
proszek do pieczenia 1 łyżecz.
masło 1 łyżecz.
kasza manna 2 łyż.
polewa czekoladowa 1/2 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Babka czekoladowa z polewą

Masło topię w rondelku. Białka ubijam na sztywną pianę. Żółtka miksuję z cukrem, dodaję pszenną mąkę, stopione masło, proszek i dalej miksuję. Dodaję ubitą pianę z białek i mieszam łyżką. Na koniec dodaję przesiane kakao i czekoladę pokrojoną w drobne kawałeczki, mieszam. Formę smaruję masłem i wysypuję kaszą manną, przekładam masę. Wstawiam do 200*C do piekarnika. Piekę około 40-45 minut, aż patyczek będzie suchy. Upieczone i ostudzone ciasto ozdabiam polewą czekoladową i cukrowymi perełkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna87 11.04.2012 15:38
mniam mniam :-)
Kekerboom 11.04.2012 15:34
świetne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak