Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lekki biszkopt kawowo- owocowy

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 5 szt
mąka pszenna 1 szkl
mąka ziemniaczana 0,5 szkl
ocet 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 op
olej 6 łyżek
śmietana 30% 0,5 litra
kiwi 4 szt
śmietan fix
cukier puder 0,5 szkl
brzoskwinie w puszce
kawa 0,5 filiżanki (świeżo mielona)

Przepis i sposób przygotowania na: Lekki biszkopt kawowo- owocowy

Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać ocet i proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę. Po ubiciu dodać do nich cukier puder. Następnie delikatnie wymieszać z żółtkami, oraz mąką i olejem. Zapiec w dobrze rozgrzanym piekarniku. Piec ok. 40 minut - do 50 minut. Mocno schłodzoną śmietankę ubić, potem dopiero dodać śmietan-fix. Biszkopta przekroić na pół. Nasączyć mocną kawą. Wyłożyć na ciasto masę i na wierch tej masy nałożyć pokrojone owoce ; brzoskwinie i kiwi. Przyłożyć drugim plackiem. Na wierzch zrobić polewę czekoladową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kikiriki 03.05.2012 08:04
super
caffee_tea 27.04.2012 23:32
pyszne
zdzichu 11.04.2012 16:08
pycha
monika1968 11.04.2012 15:48
Super
1j1o1l1a1 11.04.2012 15:19
fajny, apetyczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak