Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa pomidorowa ze śmietaną

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

udko z kurczaka 1 szt.
włoszczyzna 1 szt.
pomidory 2 kg
masło 1 łyż.
przyprawa do potraw Kucharek 1 łyżecz.
woda 2 litry
śmietana 18 proc 200 g
cukier 1 łyżecz.
makaron 200 g
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa pomidorowa ze śmietaną

Mięso moczę, myję dokładnie, wkładam do garnka i zalewam dwoma litrami zimnej wody. Dodaję do garnka listek laurowy, włoszczyznę i jarzynkę. Następnie włączam palnik na średni ogień i gotuję drobiowy wywar. Pomidory myję, polewam wrzątkiem, obieram ze skórki i kroję w kostkę. Pomidory przekładam do osobnego rondla, dodaję łyżkę masła, płaską łyżeczkę soli oraz łyżeczkę cukru. Duszę całość około 20-30 minut i często mieszam. Następnie uduszone pomidory przecieram przez sitko. Pomidorowy przecier dodaję do przecedzonego drobiowego wywaru, gotuję całość około 8 min. Śmietanę wlewam do szklanki, dobrze roztrzepuję, wlewam do niej trochę gorącej zupy i dokładnie mieszam. Wlewam zahartowaną śmietanę do garnka z zupą. Doprowadzam do zagotowania. Pomidorówkę podaję z ugotowanym makaronem lub ryżem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak