Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Leniwe serduszka

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 2 szt.
mąka pszenna 2 szkl.
sól 1 szczypta
jagody 1/2 szkl.
cukier 3 łyż.
jogurt naturalny 1 szkl.
twaróg 500 g

Przepis i sposób przygotowania na: Leniwe serduszka

Kroki postępowania

1
Sos: Jagody rozmrażam i przekładam do rondla, wsypuję cukier i gotuję kilka minut aż cukier się rozpuści. Następnie miksuję jagody blenderem i mieszam je z jogurtem. Twarogowy ser przeciskam przez praskę. Dodaję do zmielonego sera jajka, szczyptę soli i dokładnie całość mieszam. Następnie wsypuję stopniowo mąkę. Wyrabiam na miękkie ale zwarte ciasto. Wałkuję je niezbyt cienko na grubość około 5 mm i wycinam foremkami do ciastek serduszka.
Krok 1 - Leniwe serduszka foto
2
Kluseczki gotuję partiami w osolonym wrzątku około 2-3 minut od wypłynięcia. Wyjmuję ugotowane serduszka łyżką cedzakową.
Krok 2 - Leniwe serduszka foto
3
Podaję z sosem jagodowym wymieszanym z jogurtem. Posypuję całość cukrem i podaję.
Krok 3 - Leniwe serduszka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iza0823 16.07.2013 23:38
śliczne i pięknie podane
pacpaw 15.12.2012 10:45
prosty zabieg i uformowanie kształtu nadawał wyjątkowego charakteru tej potrawie
Justyna28 11.04.2012 17:45
fajne:)
halina55 11.04.2012 16:24
Extra :)
Misiabe 11.04.2012 16:18
Super pomysł!!
dwa pokoje z kuchnią 11.04.2012 15:14
fajny pomysł na tradycyjne leniwe
Katarzyna87 11.04.2012 12:53
ale słodziaki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak