Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkoptowe ciasto

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 szt.
cukier 1 szkl.
mąka pszenna 1,5 szkl.
proszek do pieczenia 1 łyżecz.
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkoptowe ciasto

Kroki postępowania

1
Oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam ze szczyptą soli, pod koniec ubijania stopniowo dodaję cukier i dalej ubijam aż do otrzymania sztywnej piany. Następnie dodaję do sztywnej piany z białek po jednym żółtku i dalej ubijam. Do ubitych z cukrem jajek dodaję stopniowo przesianą mąkę z proszkiem. Mieszam ciasto delikatnie łyżką.
Krok 1 - Biszkoptowe ciasto foto
2
Ciasto wykładam na blachę wyłożoną folią aluminiową.
Krok 2 - Biszkoptowe ciasto foto
3
Wstawiam do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekę ok. 20-25 minut.
Krok 3 - Biszkoptowe ciasto foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak