Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek po węgiersku

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
wołowina bez kości 0,5 kg
pieczarki 30 dag
jajko 2 szt.
cebula biała 2 szt.
pieprz czarny
majeranek
mąka pszenna do smaku
sól do smaku
ogórek kiszony
żółty ser

Przepis i sposób przygotowania na: Placek po węgiersku

Mięso zmielić w maszynce lub pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać pokrojoną cebulę i pieczarki, doprawić wymienionymi przyprawami. Dusić około 1 godz. Zaprawić mąką rozmieszaną w zimnej wodzie ( ok 1 łyżka na 1/3 kubka wody).
Obrane ziemniaki i 1 cebulę zetrzeć na tarce, odlać wodę. Dodać 2 jajka. trochę mąki, sól i pieprz. Wyrobić ciasto na placki ziemniaczane. Na niewielkiej ilości tłuszczu usmażyć placek na całej patelni.
Placek zdjąć na talerz, zgiąć na pół, do środku nałożyć mięsa z sosem. Na wierzch zetrzeć żółty ser i ozdobić kiszonym ogórkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sunnymood 09.07.2012 11:44
pysznosci
bgs1984 28.05.2012 09:20
mniam
marzenciak1985 28.05.2012 09:14
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak