Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet według mojej mamy

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wieprzowina 1/2 kg
wołowina 1/2 kg
cielęcina 1/2 kg
wątróbka drobiowa 1/2 kg
cebula 1 szt.
smalec 2 łyż.
sól 1/2 łyżecz.
pieprz 1/2 łyżecz.
bułka 2 szt.
jajko 4 szt.
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt.
boczek 1/2 kg
Ziele angielskie całe Prymat 4 ziarna

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet według mojej mamy

Wszystkie rodzaje mięsa za wyjątkiem wątróbki oraz cebulę kroję na małe kawałki. Przekładam wszystko do rondla na rozgrzany tłuszcz. Oprószam wszystko solą i duszę na tłuszczu na niewielkim ogniu do miękkości. Po około 1,5 godzinie gotowania gdy mięso jest miękkie, dodaję wtedy pokrojoną wątróbkę i duszę jeszcze około 10-15 minut. Pozostawiam do ostudzenia. Wyjmuję mięso z rondla, a w sosie z duszenia moczę dokładnie dwie bułki. Całość mięsa wraz z namoczoną bułką przepuszczam przez maszynkę do mięsa trzy razy. Następnie dodaję cztery całe jajka i pieprz, mieszam dokładnie. Rozkładam mięsną masę do foremek wyłożonych folią aluminiową. Piekę pasztet w nagrzanym do 200 st.C piekarniku przez około 40 minut. Po ostudzeniu kroję pasztet w plastry, a potem na pół w trójkąty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mariel78 28.09.2012 10:09
smaczne
[email protected] 08.06.2012 10:59
pyszne wprost
[email protected] 08.06.2012 10:59
pyszne wprost
iziona 11.04.2012 13:12
Nie ma jak domowy pasztet.
mikrusiak 11.04.2012 11:51
fajny przepis...:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak