Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki ziemniaczano-marchwiowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

marchew 1 szt.
ziemniaki 2 szt.
cebulka 1 szt.
mąka ziemniaczana 1 łyż.
jajko 1 szt.
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
cynamon Prymat 1/4 łyżecz.
olej 1/3 szkl.
Imbir mielony Prymat 1/4 łyżecz.

Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemniaczano-marchwiowe

Marchewkę obieram, myję i ścieram na tarce o dużych oczkach tarki, przekładam do miski. Ziemniaki i cebulę obieram, po czym ścieram na dużych oczkach na tarce i przekładam na sitko. Dokładnie odciskam wkładam do miski ze startą marchewką. Następnie wsypuję mąkę ziemniaczaną, dodaję roztrzepane jajko, sól, pieprz, cynamon i imbir. Na patelni rozgrzewam olej z oliwą extra vergin. Delikatnie łącze wszystkie składniki w misce i z masy smażę niewielkie placki na średnim ogniu. Nakładam po jednej łyżce stołowej tartych warzyw i rozpłaszczam je na patelni na płaskie placuszki. Smażę placki około 2-3 minuty z każdej strony. Usmażone placuszki kładę na ręczniki papierowe, osączam i podaję z ulubionymi dodatkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

miki47 01.06.2012 15:00
mniam
EWI 11.04.2012 10:04
fajne
Karolinka111 11.04.2012 10:03
smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak