Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka peklowana

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szynka 1-1.5 kg
woda
Liść laurowy suszony Prymat 5 szt
ziele angielskie 10 ziarenek
pieprz 20 ziarenek
czosnek 5 ząbków
włoszczyzna
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 3/4 opak

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka peklowana

Kroki postępowania

1
Do dużego naczynia wkładamy umytą szynką, przyprawy i zalewamy wystudzoną przegotowaną wodą wymieszaną z solą do peklowania. Przykrywamy i trzymamy w lodówce około tygodnia, codziennie ją odwracając.
Krok 1 - Szynka peklowana foto
2
Szynkę opłukujemy i odstawiamy na chwile. Teraz musimy ją dokładnie związać, aby podczas gotowania się nie rozpadła. Następnie do garnka wkładamy włoszczyznę i przyprawy. Gotujemy szynkę około godziny. Nie może być bardzo miękka, żeby się nie rozpadała, ale też musi być ugotowana w środku. Wyłączamy ogień i zostawiamy ją w rosole aż ostygnie.
Krok 2 - Szynka peklowana foto
3
Po ugotowaniu należy ją wstawić na noc do lodówki. Idealnie nadaje się na kanapki. Tak przegotowaną szynkę można przechowywać nawet do 2 tygodni;)
Krok 3 - Szynka peklowana foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wiola333 08.09.2012 11:08
smacznie
malcik111 23.04.2012 09:19
świetna propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak