Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczony kurczak w bułce tartej

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurczak 1 szt
jajko 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szklanka
mąka 1/2 szklanki
sól 1 łyżeczka
pieprz 1 łyżeczka
ząbek czosnku 3 szt
masło 100 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony kurczak w bułce tartej

Kurczaka umyć, osuszyć. Przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem i ulubionymi przyprawami. Odstawić np na całą noc do lodówki. Piekarnik rozgrzać do 190st, włożyć kurczaka na ruszt postawiony na brytfance. Piec przez 40 minut. Następnie wyjąć, obtoczyć dokładnie w mące, posmarować jajkiem, obsypać dokładnie bułką tartą. Wstawić ponownie do piekarnika na ruszt, obłożyć wiórkami masła i piec kolejne 30-40minut, do zrumienienia i miękkości. Co jakiś czas polać sosem z pieczenia lub smarować rozpuszczonym masłem. Jeśli macie kurczaki małe takie na 1 osobę, to można pominąć etap pierwszego pieczenia, tylko od razu je obtoczyć w mące, jajku i bułce i tak piec przez 50 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 20.10.2014 12:27
bardzo dobry
elzbietar64 14.05.2012 20:53
extra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak