Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bryzol z pieczarkami i jajkiem

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kotlety schabowe 3 szt
jajko 3 szt
sól 1/2 łyżeczki
pieprz 1/2 łyżeczki
cebula 2 szt
olej do smażenia 3 łyżki
mąka 2 łyżki
pieczarki 10 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Bryzol z pieczarkami i jajkiem

Mięso opłukać, osuszyć i lekko rozbić na deseczce, posolić, posypać pieprzem (można przyprawić rozgniecionym czosnkiem). Obtoczyć w mące i usmażyć na rumiano na patelni z rozgrzanym tłuszczem. Przykryć i pozostawić w cieple. Cebule pokroić w kostkę a pieczarki w plasterki. Na innej patelni rozgrzać 2 łyżki masła i zrumienić cebulę, dodać pieczarki, przyprawić solą i pieprzem, smażyć do odparowania wody. W miedzy czasie na drugiej patelni rozgrzać łyżkę masła wbić jajka delikatnie żeby się nie rozlały, posypać solą i usmażyć jajka sadzone. Teraz składamy nasz bryzol. Mięso dajemy na talerz, na nie układamy warstwę pieczarek z cebulą, całość przykrywamy jajkiem. Posypujemy zieleniną np posiekaną dymką i grubo zmielonym pieprzem. Bryzol najlepiej podawać z ziemniakami i dowolną surówką lub sałatką. Ja podałam z miksem sałat polanych sosem z pieczenia mięsa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dwa pokoje z kuchnią 10.04.2012 23:30
dobrze brzmi, szkoda ze ja nie moge grzybów, ale mój R. lubi i pewnie chętnie zje taki obiadek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak