Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka marmurkowa na kwaśnym mleku

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 15 dag
jajko 4 szt
cukier 20 dag
cukier waniliowy 1 opakowanie
mąka 50 dag
kwaśne mleko 1/4 l
proszek do pieczenia 2 łyżeczka
kakao 2 dag
cukier puder 2 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Babka marmurkowa na kwaśnym mleku

Kroki postępowania

1
Mąkę wymieszać z proszkiem, przesiać.

Margarynę utrzeć w misce, dodawać po 1 żółtku ucierając na gładką masę wraz z cukrem.

Do utartej masy dodać cukier waniliowy, dobrze roztrzepane kwaśne mleko a następnie mąkę, dobrze utrzeć.

Na końcu delikatnie wymieszać z pianą z ubitych białek.
Krok 1 - Babka marmurkowa na kwaśnym mleku foto
2
Wyłożyć 2/3 ciasta do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.

Do reszty ciasta dodać kakao, rozetrzeć a następnie wlać na wierzch ciasta wyłożonego do formy.
Krok 2 - Babka marmurkowa na kwaśnym mleku foto
3
Piec w piekarniku średnio gorącym około 45 minut. Gdy ciasto wyrośnie zwiększyć temperaturę piekarnika.

Smacznego :)
Krok 3 - Babka marmurkowa na kwaśnym mleku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

goofy9 07.11.2012 16:35
wygląda przepysznie
misia53 10.04.2012 20:42
wygląda znakomicie a formę też mam taką baaaaardzo stararą

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak