Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantna zapiekanka ziemniaczana

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
kiełbasa wiejska 2 laski
parówki 2 szt
papryka marynowana 3 kawałki
papryczka chilli 1 szt
cebula 1 szt
olej 1 łyżka
sos
rosół 0,5 l
cebula dymka ze szczypiorkiem 1 szt
czosnek 1 ząbki
mąka 2 łyżka
śmietana 3 łyżka
pieprz 1 szczypta
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
ser żółty 3 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantna zapiekanka ziemniaczana

Gotujemy obrane ziemniaki.

Na łyżce oleju podsmażamy posiekaną cebulkę, pokrojoną kiełbasę i parówki.

Zdejmujemy z ognia i dodajemy pokrojoną paprykę i papryczkę chilli.

Przygotowujemy sos.

Do rosołu dodajemy przeciśnięta przez praskę dymkę i ząbek czosnku.

Zagęszczamy mąką wymieszaną ze śmietaną.

W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę pokrojonych ziemniaków, na to warstwę kiełbaski z papryką i tak do wyczerpania składników.

Wszystko zalewamy sosem i posypujemy serem i szczyptą pieprzu. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

M. Monroe 07.02.2013 23:54
smacznie wygląda!
Andysz 02.08.2012 08:08
mmm pycha;)
Ela15 31.05.2012 10:43
super
Justyna Jussstiii 17.04.2012 09:26
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak