Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto a'a torcik

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 8 sztukk
cukier puder 1 szklanka
mąka 1,5 szklanki
kakao 3 łyżki
śmietana kremowa 30% lub 36% 1 litr
cukier puder 1 szklanka
smietana fix 4 sztuki
cukier do ponczu
cytryna do ponczu

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto a'a torcik

Żółtka z jaj ubijamy na sztywną pianę, stopniowo do niej dodajemy połowe cukru i dalej ubijamy by powstała jednolita masa. W misce czy innym garnuszku żółtka miksuję z drugą częścią cukru przez okres minut 7-tak średnio. Następnie dodaję uzyskana masę z żóltek do masy z białek i wdelikatny sposób mieszamy za pomocą trzepaczki. Następnie dodajemy po trochu mąkę, ciągle ubijając. Masę pzrelewam do przygotowanej tortownicy itp. MUsi być ona wyłożona papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Po okresie około 10 minut należy tą temperaturę zwiększyć do 170 stopni, w dalszym etapie po około 20 minut do tem 180st. Po pieczneiu około 40 minutowym wyłączamy piekarnik i zostawiamy tak na 10 minut. Wyjmujemy następnie z piekarnika. GDy juz biszkopt wystygnie dzielimy je na cztery częsci . Polewamy pączek z wody, cytryny i cukru. Odstawiamy najelpiej na 1 dzień.

Bita śmietana;
Śmietanę, cukier puder i śmietanki fix ubijamy w naczyniu, najleppiej by było gdyby owe naczynie było wysokie.

Taką bitą śmietane wykładamy kolejno na biszkopt, tak po kolej. Wstawiamy do lodówki na 3 godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Juleczka20 16.08.2012 10:14
pycha
motyl 04.06.2012 12:13
apetyczne
jolanta19 14.04.2012 15:19
super
agnieszka214 11.04.2012 15:13
pychota

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak