Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka wiedeńska

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 2 szkl
cukier 12 dag
cukier waniliowy
masło 8 dag
smalec 8 dag
jaja 4
drożdże 5 dag
mleko 3 łyżki
rodzynki
skórka z pomarańczy

Przepis i sposób przygotowania na: Babka wiedeńska

Z mleka, łyżeczki cukru i drożdży przygotować rozczyn, postawić w ciepłym miejscu
Żółtka, masło i smalec utrzeć z cukrem. Dodać mąkę, rozczyn opłukane rodzynki i skórę z pomarańczy. Dodać pianę z białek. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto włożyć do formy. Odstawić jeszcze na pół godziny by wyrosło.
Posmarować białkiem. Wstawić do piekarnika i piec 1 godzinę w temp. 180st. C
Posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 21.04.2013 19:30
bardzo dobra :)
Wacław 03.08.2012 15:40
pyszna
AURELKA 02.08.2012 12:21
uwielbiam ciasto drożdżowe
tomek18 24.07.2012 17:27
pyszna
Krystyna32 04.07.2012 09:30
super
monika1968 07.06.2012 21:27
Super przepis
monika1968 07.06.2012 21:27
Super przepis
monika1968 07.06.2012 21:27
Super przepis
monika1968 07.06.2012 21:27
Super przepis
monika1968 07.06.2012 21:27
Super przepis
Mati13 02.06.2012 11:14
wyglada piękie
smerfetka79 29.05.2012 17:36
Na pewno znakomita:)))
IrenaM 21.05.2012 23:51
super babeczka :)
Katarzyna59 05.05.2012 18:34
apetyczna
Elżbieta17 23.04.2012 08:14
pyszny deser:)
zdzislawa2 14.04.2012 12:54
super
irenka 13.04.2012 13:01
pyszniutka
rutynka 11.04.2012 10:54
extra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak