Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka pomarańczowe w czekoladzie

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 250 g
margaryna 150 g
cukier 80 g
jaja 1 szt
sok z pomarańczy 2 łyżka
skórka z pomarańczy 2 łyżka
Polewa:
gorzka czekolada 50 g
mleko 1 łyzka
sok z pomarańczy 1 łyżka
skórka z pomarańczy 1 łyżeczka
ozdoby cukiernicze
orzechy włoskie 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka pomarańczowe w czekoladzie

Zimną margarynę siekamy z mąką i cukrem.

Dodajemy jajko, sok i skórkę z pomarańczy oraz posiekane orzechy i szybko zagniatamy ciasto.

Wkładamy na jakieś 6 minut do zamrażarki po czym rozwałkowujemy, wycinamy serduszka i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.

Pieczemy kilka minut do zrumienienia (uwaga, szybko się pieką więc trzeba być czujnym)

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z mlekiem, sokiem i skórką.

Upieczone ciasteczka smarujemy czekolada i dekorujemy ozdobami cukierniczymi.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mati3 15.06.2012 17:43
ekstra
V_kuchareczka 15.06.2012 09:53
Bardzo pomysłowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak