Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Balsamiczna szynka z miodem i cynamonem

3.0
(17)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka wieprzowa bez kości ok.1,5 kg
ziele angielskie 2 ziarenka
Kolendra cała Prymat 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
czosnek 3 ząbki
Cynamon mielony Prymat 1/2 łyżeczki
gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki
miód 3 czubate łyżeczki
ocet balsamiczny 1/4 szklanki
olej do smażenia
Owoc jałowca cały Prymat 10 ziarenek
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1 łyżeczka
papryka 3 (płatki)
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Balsamiczna szynka z miodem i cynamonem

Kroki postępowania

1
Owoc jałowca, ziele angielskie, kolendrę i liść laurowy utrzeć w moździerzu.
Krok 1 - Balsamiczna szynka z miodem i cynamonem foto
2
Do utartych przypraw dodać wyciśnięty czosnek, miód, ocet, sól i resztę przypraw, dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Balsamiczna szynka z miodem i cynamonem foto
3
Marynatą natrzeć dokładnie mięso i odstawić w chłodne miejsce na minimum 24 godziny.
Krok 3 - Balsamiczna szynka z miodem i cynamonem foto
4
W tym czasie szynkę kilka razy odwrócić.
Krok 4 - Balsamiczna szynka z miodem i cynamonem foto
5
Po tym czasie mięso wyjąć z marynaty i obsmażyć z każdej strony na oleju.
Krok 5 - Balsamiczna szynka z miodem i cynamonem foto
6
Zrumienioną szynkę przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć i wstawić do piekarnika. Piec w 180 stopniach przez godzinę.
Krok 6 - Balsamiczna szynka z miodem i cynamonem foto
7
Po tym czasie zdjąć przykrywkę, a szynkę odwrócić. Piec dalej przez kolejną godzinę w tej samej temperaturze. W trakcie pieczenia mięso często polewać płynną marynatą wymieszaną z wodą (pół na pół). Upieczoną szynkę odłożyć na przynajmniej kilka minut, a następnie kroić w plastry. Podawać na gorąco lub na zimno.
Krok 7 - Balsamiczna szynka z miodem i cynamonem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 18.03.2017 10:00
Swojska wędlina najlepsza.
gosia56 12.10.2016 10:55
pyszna szyneczka;)
Maridka19 23.12.2014 10:15
Pysznie to wygląda ;)
Motorek 06.12.2014 09:30
bardzo dobra
kuklik 12.05.2014 12:42
smakowite mięsko
kornelcia 11.05.2014 19:23
pyszności..:)
Beata73 14.04.2014 08:42
wspaniała szynka
Grażyna13 05.04.2014 09:42
Pyszny sposób na mięso :)
fotoviderek 26.12.2013 10:31
Rewelacyjna szyneczka :)
ONY_za_kare 05.10.2013 12:39
wow!! super pomysł!!
Sroczka 21.03.2013 23:04
Ależ smakowicie wygląda ta szyneczka.
Beatris 15.12.2012 20:23
Oj tak. Efekt końcowy przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Co do marynat do mięs, to mam jedną zasadę: dodaję co mi przyjdzie na myśl. Dodatkowo prawie każdą marynatę smakuję przed zamarynowaniem w niej mięsa. W tym przypadku posmakowałam przed dodaniem do marynaty soli do peklowania.
pacpaw 14.12.2012 23:51
z taką szynką możemy zwojować niejedne świeta
Habibi 25.07.2012 11:22
Oj, dawno nie piekłam szyneczki...
Beatris 24.07.2012 20:56
Całkiem możliwe, bo sama wymyśliłam ten zestaw przypraw.
Margo1 24.07.2012 15:55
chyba takiej nie jadłam ..
Margo1 24.07.2012 15:55
chyba takiej nie jadłam ..
Weronika_eM 12.04.2012 21:14
bardzo apetyczna
misia53 10.04.2012 20:39
nie wiem jaki smak dają te przyprawy ale wygląda znakomicie
sylwia / sytofala 10.04.2012 18:51
pysznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak