Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa migdałowa z zacierkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

płatki migdałowe 1 szkl.
jajko 2 szt.
mąka pszenna
sól i cukier
woda 1 (źródlana)

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa migdałowa z zacierkami

Płatki migdałowe zalać 2 szklankami letniej wody i pozostawić na kilka godzin, aby lekko namokły.
Odcedzić dokładnie i przełożyć do blendera.
Wlać wodę źródlaną i miksować kilka minut, aż migały będą dokładnie rozdrobnione.
Powstałe ''mleczko'' przelać przez gęste duże sito wyłożone bardzo gęstą tkaniną (tetrową lub lnianą) - odstawić na kilkanaście minut, by dobrze ściekło, a następnie wycisnąć miazgę, króra pozostała na sicie.

Mleko midgałowe przelać do garnka i podgrzewać na średnim ogniu - posolić i osłodzić do smaku.
W międzyczasie zagnieść jajka z mąką na dość zwarte i twarde ciasto.
W garnku zagotować wodę, lekko posolić i na wrzącą wrzucać zacierki - ciasto starte na grubej tarce zarzywnej.
Zamieszać i gotować do wypłynięcia.
Odcedzić i przełożyć do mleka migdałowego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eeee 30.05.2012 16:18
Super
eeee 30.05.2012 16:18
Super
eeee 30.05.2012 16:18
Super
eagle 12.04.2012 21:59
Ciekawe
eagle 12.04.2012 21:59
Ciekawe
Habibi 10.04.2012 16:01
Zapraszam do przejrzenia mojej galerii, zapoznania się z pomysłami i przepisami na bardzo różnorodne potrawy :) *** Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak