Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chlebek domowy z płatkami owsianymi i nie tylko

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
woda letnia 1 litr
płatki owsiane 2,5 szkl
słonecznik łuskany 30 dag
pestki dyni 30 dag
siemię lniane 30 dag
drożdże 10 dag
cukier 2 łyżki
sól 1,5 łyżki
sezam 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Chlebek domowy z płatkami owsianymi i nie tylko

Mąkę wymieszać ze wszystkimi ziarenkami oprócz sezamu, który posłuży nam za posypkę. Pokruszyć drożdże z cukrem, dodać sól i to zalać wodą. Tak, aby dobrze rozpuściły się drożdże. Wlać rozczyn do mąki, dodać resztę wodę i dobrze wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanych tłuszczem blaszek. Taka porcja ciasta starczy na dwa chlebki w tzw. keksówkach. Chlebek posmarować żółtkiem i posypać sezamem. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury ok. 180 stopni przez godzinę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Poison1988 27.11.2012 23:14
w końcu dorobiłam się piekarnika to mam nadzieję, że w końcu własny chlebek upiekę :) Ekstra!
paula99926 06.11.2012 16:13
skosztowałabym takiego!
Katarzyna87 10.04.2012 13:45
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak