Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mini ptysie z nutellą i bitą śmietaną

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 20 dag
margaryna 10 dag
woda 250 ml
jajko 5 szt
sól 1 szczypta
nutella
bita śmietana

Przepis i sposób przygotowania na: Mini ptysie z nutellą i bitą śmietaną

Kroki postępowania

1
Masło z wodą i szczyptą soli doprowadzamy do wrzenia w średnim garnku. Zmniejszamy ogień i wsypujemy przesianą mąkę. Energicznie mieszamy drewnianą łyżką do momentu aż ciasto będzie gładkie. Odstawiamy do przestudzenia i dodajemy rozmieszane jajka. Miksujemy na gładką masę.

Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy małe ptysie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Krok 1 - Mini ptysie z nutellą i bitą śmietaną foto
2
Pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Po wystudzeniu przecinamy ptysie i nadziewamy je 1/4 łyżeczki nutelli (lub większą ilością, jeśli ktoś lubi bardzo słodkie ciasteczka) oraz łyżeczką bitej śmietany.

Przykrywamy i delikatnie posypujemy cukrem pudrem.
Krok 2 - Mini ptysie z nutellą i bitą śmietaną foto
3
Takie małe ptysie świetnie smakują również z kawałkami owoców np. z bananami lub brzoskwiniami lub samą bita śmietaną.

Smacznego :)
Krok 3 - Mini ptysie z nutellą i bitą śmietaną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magda60 10.01.2013 11:48
smaczne
czekoladka_m 29.04.2012 17:34
poproszę kilka;):)Wyglądają bardzo słodko:)
Andysz 23.04.2012 19:50
o jej muszą być przepyszne;))
Cukiereczek13 10.04.2012 12:38
pycha :) pięknie wyglądają :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak