Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik serowy słodko-kwaśny

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

starta skórka z cytryny 2 sztuki
sok z cytryny 1 szt
cukier 4 łyżka
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki
woda 2/3 szklanki
galaretka wiśniowa 2 sztuk
galaretka cytrynowa 1 sztuk
mleko 1 litr
biszkopty podłużne 150 g
twaróg 1 (mielony)

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik serowy słodko-kwaśny

Na dnie dużej blachy układamy biszkopciki. Ser wrzucamy do blendera dodajemy otartą skórkę z wcześniej wyszorowanych i wyparzonych cytryn i sok z jednej z nich, dodać 2 łyżki cukru (najlepiej pudru)- zmiksować. Żelatynę rozpuścić w wodzie i ostudzić po czym dodać jej połowę do sera - zmiksować. Wylać na biszkopty i blachę włożyć do lodówki. W tym czasie rozpuścić galaretki w dwóch osobnych naczyniach zgodnie z instrukcją na opakowaniu - czekać aż zaczną gęstnieć. Mleko zagotować razem z 2 łyżkami cukru , dodać drugą część rozpuszczonej żelatyny i czekać aż zacznie gęstnieć. Gdy galaretka wiśniowa zacznie gęstnieć wylać ją na masę serową i schłodzić w lodówce. Zabieg powtarzać z galaretką mleczną i cytrynową.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Izabela/bella81 25.04.2012 10:09
piękny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak