Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

placek szachownica

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 4 sztuki
mąka 1/2 szklanki
cukier 3/4 szklanki
woda 9 łyżek
olej 10 łyżek
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier waniliowy 1 łyżka
kakao 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: placek szachownica

Warstwy ciasta jasną i ciemną robi się w ten sam sposób.(do jasnej warstwy dodaje się budyniu do ciemnej kakao.)( górna część składników podana jest do jednej warstwy )
Żółtka z mąką i cukrem mieszam mikserem osobno, aż będą wymieszane .
Białka ubijam na pianę. Do wymieszanych żółtek dodaję ubita pianę i delikatnie mieszamy dodając proszek do pieczenia i cukier waniliowy.

Warstwę ciemną robi się tak samo tylko zamiast cukru waniliowego dodaję kakao.

warstwy piecze się osobno w temp 180 stopni ok 35 minut.

Po upieczeniu placek przekłada się kwadratami aż postanie szachownica. warstwy szachownicy przed przełożeniem można posmarować lekko budyniem wtedy będzie się lepiej trzymała.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smerfetka79 31.07.2012 16:03
takiego ciacha jeszcze nie robiłam:)
Rafał10 02.07.2012 17:11
świetne ciacho !!!
magduś83 20.06.2012 14:29
fajne ciacho
gosia1988 09.05.2012 20:47
smakowicie wygląda
Marta1986 30.04.2012 14:25
super
parysek10 10.04.2012 11:10
fajny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak