Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tortilla kukurydziano-pszenna

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka kukurydziana 100 g
mąka pszenna 100 g
woda zimna 100 ml
sól 1/2 łyżecz.
masło 1 łyż.

Przepis i sposób przygotowania na: Tortilla kukurydziano-pszenna

Kroki postępowania

1
W misce umieszczam mąkę kukurydzianą, pszenną, sól, masło i wodę.
Krok 1 - Tortilla kukurydziano-pszenna foto
2
Zagniatam wszystko na miękkie ciasto podobne jak na pierogi. W razie czego dolewam więcej wody lub dodaję więcej mąki.
Krok 2 - Tortilla kukurydziano-pszenna foto
3
Ciasto wałkuję cienko na lekko oprószonej mąką stolnicy, wycinam koła za pomocą talerza i noża.
Krok 3 - Tortilla kukurydziano-pszenna foto
4
Następnie smażę placki na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu z obydwu stron do zrumienienia.
Krok 4 - Tortilla kukurydziano-pszenna foto
5
Tortille przekładam na duży talerz, przykrywam folią spożywczą. Przed podaniem podgrzewam placki na patelni albo w mikrofalówce, aby zmiękły i nie łamały się przy nadziewaniu.
Krok 5 - Tortilla kukurydziano-pszenna foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak