Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krokiety dziadowskie

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 1 szkl
cebula 1 szt
pieczarki 10 szt
jaja 2 szt
sól 1/2 łyżeczki
natka pietruszki 1 łyżka
pieprz 1/2 łyzeczki
Kminek mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1/2 szkl
olej do smażenia 20 ml
smalec 1/3 kostki
kasza gryczana 1 ugotowana
kapusta kiszona 1 zasmażana

Przepis i sposób przygotowania na: Krokiety dziadowskie

Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy drobno posiekaną cebulkę, ząbek czosnku i pieczarki. Kaszę, ziemniaki, kapustę, cebulę z pieczarkami przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Do masy dodajemy jajko, przyprawy, natkę, doprawiamy wg smaku tak by krokiety były pikantne. Z masy formujemy ok 10 krokietów. Jeżeli masa jest zbyt rzadka wystarczy dosypać do niej bułki tartej. Każdego krokieta panierujemy w jajku i bułce tartej, a następnie smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia. Podajemy z barszczem czerwonym albo sosem grzybowym lub pieczarkowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mufinka79 10.04.2012 20:39
Wyglądają pysznie :)
EWI 10.04.2012 08:50
fajniusie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak