Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nalewka na skórkach pomarańczowych

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

skórki z pomarańczy 4-5 dużych
cukier brązowy 4-5 łyżek
wódka 1/2 (mocna)

Przepis i sposób przygotowania na: Nalewka na skórkach pomarańczowych

Skórki z pomarańczy wymoczyć w zimnej wodzie przez 2 dni - zmieniając wodę na świeżą co kilka godzin.
Trzymać w tym czasie w lodówce.
Po wymoczeniu dokładnie oczyścić skórki z białego albedo i pokroić w paski lub kostkę.
Do butelki 0,7 litra wsypać cukier, włożyć skórki i całość zalać wódką.
Butelkę zakręcić i wstrząsać nią do momentu rozpuszczenia cukru.
Odstawić w ciemne i chłodne miejsce na kilka miesięcy.
Po macerowaniu przecedzić nalewkę i ew. dosłodzić do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Laila2786 24.04.2013 13:56
super pomysł
Elżbieta17 18.04.2012 11:05
super:)
Habibi 11.04.2012 00:26
Zoldiar - czasami dodaję do niektórych nalewek, bo uwielbiam goździki. Jednak do tej nie dodałam. Ale jest to jakaś opcja :)
stokrotka 10.04.2012 08:54
ciekawe
zoldiar 09.04.2012 22:48
może warto dodać jeden goździk?
Habibi 09.04.2012 22:25
Zapraszam do przejrzenia mojej galerii i skorzystania z pomysłów oraz przepisów na bardzo różnorodne potrawy *** Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak