Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki drożdżowe z żółtym serem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 300 g
drożdże 20 g
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
oliwa 2 łyżki
jajko 1 szt
pieprz 1 szczypta
ser żółty 100 g
woda 200 (ciepła)
grzyby suszone 1 mielone

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki drożdżowe z żółtym serem

Drożdże rozkruszamy do miseczki, zalewamy ciepłą wodą i mieszamy aż drożdże się rozpuszczą. Dodajemy sól, cukier, oliwę, sproszkowane grzyby, pieprz i mieszamy. Mieszamy z mąką. jajko roztrzepujemy, dodajemy do ciasta. Ponownie wszystko mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnicę i wyrabiamy podsypując mąką. Ser żółty kroimy w drobną kosteczkę. Z ciasta formujemy bułeczki do środka nakładając trochę sera. pieczemy w temp 150 stopni przez 10 minut z termoobiegiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa104 10.04.2012 09:47
pysznie
Joanna46 10.04.2012 09:38
Mmmmm pycha
Kamila/kami007 10.04.2012 00:19
super
Ewa6274879 09.04.2012 22:58
bardzo fajne bułeczki - chyba najlepsze na ciepło :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak