Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek kajmakowo - czekoladowy z bakaliami

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 240 gram
mąka ziemniaczana 120 gram
masło 120 gram
cukier puder 100 gram
śmietana słodka 18% 2 szklanki
cukier 1 szklanka
czekolada gorzka 60 gram
rodzynki 100 gram
migdały blanszowane 50 gram
brzoskwinie suszone 50 gram
orzechy laskowe 50 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek kajmakowo - czekoladowy z bakaliami

CIASTO: miękkie masło i cukier puder ucieramy mikserem ok.5 minut. Dodajemy obie mąki i chwilę miksujemy na wolnych obrotach miksera. Z ciasta robimy kulę, dzielimy na dwie części, jedną zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Drugą część ciasta zostawiamy na blacie kuchennym.

Formę o wymiarach 21x32 cm* wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wylepiamy nim dno blaszki, nakłuwamy je w wielu miejscach widelcem. Ciasto pozostawione w temperaturze pokojowej przekładamy do rękawa cukierniczego i robimy ozdobny rant z ciasta. Na wierzchu ciasta układamy arkusz folii aluminiowej lub papieru do pieczenia, wsypujemy fasolki przeznaczone wyłącznie do pieczenia. Wstawiamy formę do rozgrzanego piekarnika do 190°C i pieczemy 10 minut. Usuwamy folię z fasolą i pieczemy kolejne 10 minut. Ciasto zostawiamy do przestygnięcia.

MASA KAJMAKOWO-CZEKOLADOWA: rodzynki i brzoskwinie zalewamy gorącą wodą, odsączamy na sitku i osuszamy na ręczniku papierowym. Brzoskwinie kroimy na małe kawałki, orzechy i migdały grubo siekamy.
Śmietanę i cukier wlewamy do rondelka z grubym dnem i początkowo na bardzo małym ogniu, ciągle mieszając, podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści. Następnie gotujemy, również na niezbyt dużym ogniu i również często mieszając. Gdy masa zgęstnieje, wyłączamy palnik, a do rondelka wkładamy połamaną na cząstki czekoladę. Energicznie mieszając doprowadzamy do jej rozpuszczenia. Dodajemy wcześniej przygotowane bakalie, wszystko mieszamy i jeszcze ciepłą masę wykładamy na wystudzony spód mazurka, wyrównujemy i odstawiamy do zastygnięcia.
Mazurek jest smaczniejszy, jeśli przygotujemy go nawet dwa lub trzy dni wcześniej.

*z tej porcji ciasta możemy upiec jeden duży mazurek o podanych wymiarach lub dwa małe mazurki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 01.05.2014 12:00
przepyszne ciasto !
Alex_M 16.02.2014 21:00
musiał być przepyszny :)
norweska20 05.02.2014 08:23
smakowity wypiek
Bernadeta1 27.12.2013 21:26
wygląd kusi smakiem
Wacław 19.11.2013 09:17
świetny,bardzo apetyczny :-)
msmors 27.08.2013 13:09
fajny mazurek na Wielkanoc
treonina 14.08.2013 23:22
u mnie w domu mazurki wyglądamy zupełnie inaczej :-) przeważnie były z makiem i kawą - ale ten też wygląda świetnie!
Grazyna0211 13.04.2013 12:25
ten mazurek z pewnością by mi smakował
alaaa 22.08.2012 20:59
ale fajny,moje smaki
bartek8585 09.06.2012 00:37
zjadłoby się:))
kuklik 11.05.2012 21:00
rewelacja
misia53 18.04.2012 13:01
oj, nie kłóćcie się dziewczyny , ja zabieram go do Pszczyny
MAR3STA 15.04.2012 21:49
dla mnie bomba
anemon 12.04.2012 20:20
Zgoda pod warunkiem, że ja ze "swoim" u Ciebie robię to samo.
ben-ka 12.04.2012 15:05
zapomniałam dopisać,że wszystko co na 'moim" półmisku zabieram do siebie:}
ben-ka 11.04.2012 13:29
uwielbiam swojskie mazurki.
caroline1983 10.04.2012 21:50
lubie mazurki o tym smaku
caralajna 10.04.2012 14:54
fajne smaki :)
IZABELA29 10.04.2012 14:40
pyszny
Mysiunia 09.04.2012 22:02
apetyczny :)
cris04 09.04.2012 22:01
Bardzo fajny przepis!
Patrycja35 09.04.2012 21:11
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak