Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto winno-kawowe

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 125 gram
cukier 165 gram
jajko 3 szt
czekolada gorzka 200 gram
migdały mielone 130 gram
mąka 40 gram
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
wino białe wytrawne 125 gram
likier kawowy 3 łyżki
śmietana 30% 250 ml
kakao 3 łyżki
espresso 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto winno-kawowe

Miękkie masło i 150g cukru ucierać razem aż cukier się rozpuści. Stopniowo dodawać jajka, całość ubić na gęsty krem.
Piekarnik rozgrzać do 175st. Formę o średnicy 26cm. wyłożyć papierem do pieczenia.
100g czekolady połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Dodać do masy maślano-jajecznej, wymieszać, dodać kawę i migdały. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać i wymieszać z masą. Ciasto przelać do formy i piec ok 35 minut.
Upieczone ostrożnie przewrócić na kratkę, zdjąć papier, włożyć ciasto ponownie do formy. Białe wino wymieszać z likierem kawowym i nasączyć gorące ciasto. Odstawić do ostygnięcia. Śmietankę ubić na sztywno z resztą cukru i rozsmarować na gorze ciasta. Pozostałą czekoladę zetrzeć na wiórki i wyłożyć na śmietanę Posypać wierzch kakao.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 20.10.2014 12:27
świetne ciasto
ronald88 10.04.2012 15:10
super
Monika111 09.04.2012 21:11
Świetne zdjęcie! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak